Veiligheid

Veilig voor gebruik

Ik besteed veel aandacht aan de veiligheid van de producten. Alle producten worden met veel zorg gemaakt en gecontroleerd en de producten zijn uitermate veilig voor gebruik. Echter, verkeerd of onvoorzichtig gebruik gebruik kan vervelende gevolgen hebben. Lees daarom voor gebruik goed de veiligheidsinstructies zoals hieronder beschreven.

Bijtringen en speenkoorden
 • Voor deze materialen werk ik uitsluitend met gecertificeerde leveranciers die voldoen aan de Europese en internationale normen.

 • De bijtringen en speenkoorden worden gemaakt van siliconen en houten kralen en figuurtjes. De kralen en figuurtjes zijn uitvoerig getest op de aanwezigheid van schadelijke stoffen en vrij van stoffen als BPA, weekmakers (ftalaten), lood en pvc. Er kan dus 100% veilig op gekauwd worden. 

 • Het speenkoord is een hulpmiddel om de speen van je kleintje niet kwijt te raken. Het is dus geen speelgoed, rammelaar of bijtring. 

 • Het speenkoord is niet bedoeld om op te kauwen. Als je kindje het speenkoord wel een keer in de mond heeft is is het niet meteen een ramp omdat de materialen onbehandeld en vrij van chemische stoffen zijn. Maar het is hier niet voor bedoeld en zeker de clip is niet bestand op bijten.

 • Het speenkoord is max. 22 cm, excl. de speenclip. Dit is volgens de NEN-norm waarin de eisen voor een veilig speenkoord beschreven staan. De lus is bedoeld om vast te maken aan de speen en niet om andere dingen aan vast te knopen. Maak het speenkoord ook nooit langer door er bijv. eigen dingen aan te knopen om te voorkomen dat het speenkoord om het nekje vast komt te zitten.

 • Geef het speenkoord en/of de bijtring nooit mee in de wieg of het bed, maar gebruik het altijd onder toezicht van een volwassene.

 • De speenkoorden en bijtringen zijn zo gemaakt dat er bij normaal gebruik geen kralen los kunnen raken. Echter, net als ieder ander voorwerp is een speenkoord onderhevig aan slijtage door wrijving en beweging van de onderdelen. Controleer daarom altijd voor gebruik of alle onderdelen nog goed vastzitten en of er geen oneffenheden in het product gekomen zijn. Wanneer de onderdelen van het speenkoord of de bijtring los komen te zitten, dient het product niet meer te worden gebruikt.

 • Maak de knopen nooit los.

 • Siliconen zijn geproduceerd om gebruikt te worden door baby’s met doorkomende tandjes. Gebruik de producten dan ook voornamelijk hiervoor. Wordt het product toch gebruikt door een kindje die steviger bijt dan een baby? Zorg dan dat je het product extra vaak controleert op beschadigingen.

 • Ook voor de houten ringen en figuurtjes geldt dat deze in principe voor het gebruik van baby’s met doorkomende tandjes zijn. Heeft je kindje zijn/haar tandjes al dan is het beter om de bijtringen met houten elementen niet meer te gebruiken.

 • Gebruik de producten altijd onder toezicht van een volwassene.

Onderhoud en schoonmaken

Wanneer je bijtring of speenkoord vies geworden is kun je deze gemakkelijk schoonmaken. Vooral de siliconen kralen hebben de eigenschap om statisch te zijn en snel stof aan te trekken maar dit haal je dus makkelijk weer weg.

De volledig siliconen producten kunnen makkelijk met een sopje schoongemaakt worden. Spoel het daarna goed af en laat de bijtring drogen. Wanneer de bijtring droog is kun je het in de koelkast leggen voor extra verlichting bij doorkomende tandjes.

De producten waarbij hout gebruikt wordt kun je met een vochtig doekje afnemen. Hou het hout niet onder de kraan en laat het niet te nat worden in verband met het zacht worden en het werken van het hout.

En ook hier geldt voor alle producten: als ze beschadigd raken of slijten dienen ze vervangen te worden.

Babygym

Het frame van de babygym is gemaakt van blank vurenhout, een lichte en sterke houtsoort. Het hout is geschaafd en mooi glad afgewerkt waardoor je geen splinters in de vingers krijgt. Het hout heeft het PEFC-keurmerk dat garandeert dat het houtproduct uit een duurzaam beheerd bos komt en dat het bos in stand blijft. 

Voor het verven van de poten wordt gebruik gemaakt van verf op waterbasis die vrij is van metalen en andere giftige stoffen.

De hangers zijn gemaakt van 100% wolvilt en blanke beukenhouten materialen. De materialen worden vastgemaakt aan een satijndraad wat stevig en slijtvast is. De hangers zijn zo (vast)gemaakt dat je baby er hard aan kan trekken. 

Check voor de veiligheid regelmatig of alle onderdelen nog goed zijn en of ze nog goed aan elkaar zitten. Zorg dat de babygym goed uitgeklapt op een platte ondergrond staat zodat hij niet kan verschuiven of om kan vallen. 

En tot slot: laat je baby alleen onder toezicht spelen.